menu
Ексклюзив Надзвичайні події Влада Громади Війна Освіта Культура Туризм Дозвілля Спорт Технології Історія Україна і Світ Агро Коронавірус Інфо Medtime Оздоровлення Beauty.Time Life Команда IVin
<-

«Давайте дружити районами» - фестиваль «Мамалига vs Банош» об`єднав територіальні громади (ФОТО)

04.10.2021 19:40

У неділю, 3 жовтня, у селі Студена Тульчинського району Вінницької області відбувся міжнародний Етно FoodFest «Мамалига vs Банош»

«Етно FoodFest «Мамалига vs Банош» - фестиваль, що об`єднує» - під таким гаслом пройшов цей «смачний» захід. І вчора мешканці села Студена та їх гості стали свідками гастрономічного свята міжнародного масштабу, адже саме тут пройшов фестиваль «Мамалига vs Банош». На ньому зібрались кулінарні ентузіасти, народні умільці, талановиті танцюристи і виконавці, повідомляє Інформаційна Вінниччина.

На цей фестиваль приїхали люди не тільки з різних куточків області, а й навіть гості з Молдови. На заході панувала атмосфера об'єднаності та дружби, люди з різних сіл та громад спілкувалися, ділилися родинними рецептами та весело проводили час.

Після приготування та смакування мамалиги та баношу розпочався концерт, на якому виконувалися народні українські та молдовські пісні та танці. Чуттєві та проникливі пісні торкали серце кожного незалежно від приналежності до громади та нації, а запальні танці змушували ноги йти в танок й українців, й молдован.

«Я хочу сказати спасибі організаторам, які запросили нас, молдован, на свято нашої молдавської страви в Україні. Ми дуже раді, що саме тут проходить фестиваль мамалиги, і ми будемо приїжджати завжди, коли ви нас будете запрошувати. Наступного року ми привеземо молдавську мамалигу і зробимо батл з українською мамалигою», – подякував за організацію фестивалю примар міста Рижкани Віктор Богатько.

На сцену виходили громадські діячі з різних територіальних громад та районів. Побажання співпраці висловила голова Гайсинської районної державної адміністрації Людмила Головашич:

«Я вам хочу сказати, що Україну насправді об`єднує багато речей: українська колискова, мова, наша пісня, а також наша чудова кухня. І от якраз частиною нашої кухні, окрім борщу та сала, є наша українська каша - мамалига. Тому, шановні українці, друзі, сусіди, давайте шукати те, що нас об`єднує, давайте шукати спільне, і давайте дружити районами».

Голова Тульчинської районної державної адміністрації Олександр Гаврилюк відзначив плідну співпрацю людей з різних сіл Студенянської громади:

«Сьогоднішнє свято дає привід для згуртування і добросусідства всіх сіл, адже Студенянська громада стала більша на села Болган, Гонорівка, Трибусівка та інші. І творчі колективи, які вас вітають, це прекрасні люди, завдяки яким й створюються передумови співпраці.»

Організатором фестивалю став «Єврорегіон «Дністер», і голова цієї Міжнародної громадської організації Сергій Татусяк також привітав усіх присутніх зі сцени та розповів про досвід роботи організації:

«Діяльність нашої громадської організації буде націлена на найменші територіальні громади для того, щоб ми разом з нашими ідеями і напрацюваннями надавали пульс, життя та активну позицію в кожну громаду».

Свою думку щодо фестивалю висловив голова сільськогосподарського товариства «Ободівське» Юрій Солодкий, який теж був присутній на заході:

«У мене дуже хороші враження, гарно проведений захід, він такий повчальний для всіх громад, треба, щоб в кожній громаді проводилося щось подібне, бо це об`єднує людей».

Із заключним словом виступив голова Студенянської територіальної громади Олексій Кирнасівський:

«Я хочу подякувати усім учасникам цього фестивалю, тому що вони приклали сьогодні багато зусиль, приїхали до нас, щоб розділити нашу радість та поділились із нами своїми досягненнями у сфері культури, дякую молдавським друзям – нашим побратимам, я усім вам щиро дякую і запрошую до подальшої співпраці».

Фестиваль «Мамалига vs Банош» був покликаний об`єднати людей з різних населених пунктів та країн, а також поставив ціль стати традиційним, тобто, проводитись щорічно.

Фестиваль пройшов під гаслом «Смакуй українське! Люби українське! Цінуй українське!»

Проект «Міжнародний Етно FoodFest «МАМАЛИГА vs БАНОШ» реалізовується в рамках Конкурсу Вінницької ОДА з визначення програм (проєктів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства для виконання яких надається фінансова підтримка, під патронатом голови Вінницької ОДА.

Організатор: Єврорегіон «Дністер».

Нагадуємо, у Вінниці відзначили почесним званням трьох педагогів.

Щоб отримувати новини вчасно, підписуйтесь на наш Телеграм-канал.

Фото: Руслана Сивак та Ірина Басенко


Читайте також